Scroll Top

Unapređenje Preporuka za prijavljivanje sumnjivih aktivnosti

unapredjenje-preporuka-za-prijavljivanje-sumnjivih-aktivnosti

Pranje novca je sve češći problem sa kojim se susreću državne finansijske institucije. Da bi sprečili širenje ovakvih krivičnih dela, vlade država moraju da preduzmu neophodne mere zaštite. Najčešći uzroci za pranje novca jesu visok nivo korupcije i mita, loša finansijska transparentnost i nizak nivo odgovornosti javnih institucija.

Vlada Republike Srbije, na čelu sa ministrom finansija, ozbiljno se pozabavila ovim problemom i 29. 3. 2022. formirala stručni tim za unapređivanje postojećih Preporuka za obaveštavanje USPN o sumnjivim aktivnostima. Članove stručnog tima činili su predstavnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Uprave za sprečavanje pranja novca, Narodne banke Srbije, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Uprave za igre na sreću, Komisije za hartije od vrednosti, Javnobeležničke komore Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova. U rad stručnog tima bilo je uključeno i Udruženje banaka Srbije.

Pokazatelj uspešnog rada stručnog tima jesu ažurirane Preporuke za obaveštavanje USPN o sumnjivim aktivnostima koje su donete 28. 12. 2022, a na sajtu USPN su objavljene 18. 1. 2023. Njihov glavni cilj je da olakšaju obveznicima primenu mera za suzbijanje pranja novca i finansijskog terorizma. To će im omogućiti da adekvatno reaguju tako što će blagovremeno otkriti finansijske malverzacije, prijaviti sumnjive aktivnosti i naučiti da ih prepoznaju.

Profesionalan tim zaposlenih u FinExpertizi, jednoj od vodećih revizorskih kompanija, pruža neophodne usluge kako biste bili spremni da na kvalitetan način odredite rizik vaše stranke i na vreme prepoznate pretnje po vaše poslovanje.

Pranje novca je sve češći problem sa kojim se susreću državne finansijske institucije.