Scroll Top

Da li je ChatGPT siguran alat?

da-li-je-chatgpt-siguran-alat

U prethodnim godinama svedoci smo revolucije u oblasti veštačke inteligencije i sposobnosti da mašine naizgled samostalno uče i rešavaju logičke probleme, a naročito sa porastom chat bot alata kao što je „ChatGPT“.

Kompanija OpenAI je krajem prošle godine pustila u rad softver za koji mnogi kažu da je u isto vreme brilijantan i zastrašujuć. ChatGPT je alat koji generiše tekst na osnovu unetih podataka i korisniku odgovara na pitanja što preciznije može, na bilo kom jeziku. Njegove mogućnosti su bezbrojne – od pisanja recepata, knjige, scenaria za film pa sve do marketinške strategije i kreiranja programskih kodova. Ovakvi alati su vrlo brzo prepoznati kao veliki potencijal i postali omiljeni kod miliona korisnika za pisanje najkreativnijih sadržaja do sada neviđenom brzinom i originalnošću. Procenjuje se da je u prvom mesecu ove godine, ChatGPT svakodnevno imao u proseku oko 13 miliona korisnika.

Njegova pojava donela je mnogo otvorenih pitanja, ali jedno od glavnih koje se postavlja jeste da li ChatGPT krši Opštu uredbu Evropske unije o zaštiti podataka o ličnosti? Italija je jedna od retkih zemalja koja je zabranila njegovo delovanje upravo zbog te zabrinutosti. Njeni regulatori su objavili listu neophodnih koraka koje će OpenAI morati da preduzme ukoliko želi da Italija ukine svoje privremeno ograničenje na obradu korisničkih podataka, a naročito da preduzme mere koje se tiču zaštite i mera za filtriranje korisnika mlađih od 18 godina na svojoj veb stranici. Ova preventivna zabrana podstakla je zemlje poput Nemačke, Francuske i Španije da ispitaju njegovu usaglašenost sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka. Šta vi mislite, da li će ovakvi alati u budućnosti biti sve više korišćeni u svakodnevnom životu i da li će se zemlje Evropske unije prikloniti svetskim promenama u tehnologiiji?

Ukoliko želite da se informišete kako na vaše poslovanje može da utiče GDPR – Uredba o zaštiti podataka i koje su obaveze domaćih privrednih društava u Srbiji propisane odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti sve odgovore na vaša pitanja i kompletnu analizu uticaja na poslovanje možete dobiti od FinExperata!

Kompanija OpenAI je krajem prošle godine pustila u rad softver za koji mnogi kažu da je u isto vreme brilijantan i zastrašujuć.