Scroll Top

Procena vrednosti nepokretnosti – obavezan korak pre investiranja

procena-vrednosti-nepokretnosti-obavezan-korak-pre-investiranja

Procena vrednosti nepokretnosti suštinski je deo finansijskog planiranja svakog privrednog društva. Bez obzira na to da li razmišljate o kupovini ili jednostavno pokušavate da utvrdite vrednost onoga što posedujete, važno je razumeti kako se ta procena vrši. Postoje različiti aspekti tog procesa, koji uključuje izračunavanje trenutne vrednosti i projekcije budućeg rasta. U svakom slučaju, tačne procene su od izuzetnog značaja i i mogu se koristiti u strateškom donošenju odluka. Tri najčešće metode su tržišni, prihodovni i troškovni pristup.

Kako uzima u obzir prodajne cene sličnih nekretnina u okruženju, tržišni pristup je najviše korišćena metoda. Osim toga najpogodnija je za nekretnine koje su nedavno prodate, jer koristi trenutne informacije. Prihodovni pristup procenjuje vrednost nepokretnosti na osnovu prihoda koji ostvaruje. Ovaj metod je najbolji za nekretnine koje stvaraju stabilan prihod, kao što su one za iznajmljivanje. Pristup troškova procenjuje vrednost nepokretnosti na osnovu troškova povezanih sa repliciranjem nepokretnosti. Ova metoda je najprikladnija za novogradnju ili veoma jedinstvene nekretnine, gde nema mnogo uporedivih prodaja. 

Primer odlične pripreme za ulaganje i ekspertske procene vrednosti nepokretnosti je slučaj indijskog investitora i milijardera Mukeša Ambanija. Naime, njegova investicija, čuvena stambena zgrada u Mumbaiju, Antilija, procenjena je kao najvrednija zgrada te vrste na svetu. Kako stručnjaci ističu, njena vrednost iznosi 1.2 milijarde dolara sa tendencijom rasta, usled globalnih promena na tržištu, ali i pozicije budući da je izgrađena na odličnom zemljištu u blizini mora. 

Dakle, jasno je zašto je stručna procena vrednosti nepokretnosti ključna da bi se donosile prave odluke prilikom investiranja. Brojni faktori igraju ulogu u određivanju vrednosti sredstva, uključujući njegovu lokaciju, stanje i potencijal za budući rast. A najbitnije je da se time bave profesionalci. Zato je FinExpertiza tu za vas. FinExperti su licencirani i kvalifikovani stručnjaci koji obavljaju visokokvalitetne procene pomažući pri preduzimanju daljih poslovnih koraka.

Prihodovni pristup procenjuje vrednost nepokretnosti na osnovu prihoda koji ostvaruje.