CorD intervju – Maja Marić

cord-intervju-maja-maric

1. FinExpertiza je deo jedne od vodećih globalnih revizorskih kompanija čiji odnos sa klijentima umnogome prevazilazi običan poslovni odnos. Pretpostavljamo da je u vašem poslu poverenje osnov svega?

Poverenje je osnov svakog uspešnog poslovanja. U našem poslu je to od posebnog značaja budući da mi imamo uvid u kompletan biznis naših klijenata. U tom smislu, ukoliko je poverenje na najvišem nivou i ukoliko je prepoznat značaj našeg rada, naše mišljenje, analize i preporuke predstavljaju „dodatnu vrednost“ klijentima, a ponekad i jasnu smernicu donosiocima odluka. Nedavno smo proslavili 8. rođendan, pravili manju retrospektivu, i za sve ove godine našeg postojanja većina klijenata, a među kojima se nalaze i najveće internacionalne kompanije, su na naše veliko zadovoljstvo, pored toga što su nam saradnici, postali i naši prijatelji. Ono što je nekada počelo kao poslovna saradnja, razvilo se u jednu potpunu sinergiju. Odnos između nas i naših poslovnih partnera svakako prevazilazi običan poslovni odnos, što i jeste poenta FinExpertize jer smo se od samog početka postavili kao siguran oslonac našim klijentima u svim situacijama, ali ono što je najvažnije, taj odnos ni u jednom mementu ne dovodi u pitanje našu profesionalnu nezavisnost koja nam je iznad svega donela to povrenje i pouzdanost.

2. Revizori nisu „loši momci“ koji traže greške u papirima i računima i otežavaju poslovanje, već sasvim suprotno od toga. Koje sve usluge pružate pored revizije, računovodstva, pravnog konsaltinga, poreskog savetovanja…?

Revizija jeste naša osnovna delatnost i tačno je da je mnogima nepoznanica šta to mi zapravo radimo. Vrlo često se dešavalo da nastane tajac kada na pitanje „Čime se ti baviš?“ odgovorim „Ja sam revizor!“. Ljudi pomisle da je to neki inspektor, neki kontrolor, ispitivač, možda i policajac, ali definitivno neomiljena persona. Čak i oni koji znaju ko je revizor i sarađuju sa njim, neretko ne znaju njegovu pravu ulogu i njen značaj u poslovanju svake kompanije, već ga posmatraju kao „nužno zlo“. Ali nije baš tako. Revizori su nezavisna stručna lica koja svojim izveštajem povećavaju kredibilitet informacija sadržanih u finansijskim izveštajima, poseduju znanja i veštine koje mogu da pomognu kompanijama u rešavanju kriznih situacija, unaprede svoje poslovanje, kao i kvalitet finansijskog izveštavanja, obelodanjivanja i praćenja računovodstvenih standarda i propisa.

Pored revizije, računovodstvene podrške, pravnog konsaltinga, poreskog savetovanja, vrlo važan segment našeg poslovanja jeste finansijski konsalting koji obuhvata širok spektar usluga. Kupoprodajne transakcije privrednih društava danas su za investitore nezamislive bez prethodne sveobuhvatne analize poslovanja pretočene u „due diligence“ izveštaje koji su naša specijalnost. Poreske uštede i upravljanje poreskim rizicima samo su neki od najvećih izazova koji se nalaze na putu do uspeha, a naša aktivna pomoć klijentima u ovom domenu jedan je od nosećih stubova dobrog imidža i kvalitetne podrške FinExpertize.

Osim usluga koje ste nabrojali, veoma smo ponosni na GDPR segment u kojem imamo napredno poznavanje i ekspertizu jer svi znamo da je zaštita podataka o ličnosti jedna od gorućih tema u poslovanju svih industrija. Takođe, možemo istaći činjenicu da smo lideri u delu poslovanja koji se odnosi na izuzetno važnu temu u oblasti sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma. Takođe imamo oformljen tim eksperata koji se bavi procenama vrednosti kapitala, kao i nepokretnosti, opreme i nematerijalne imovine. Ono što je značajno, i ono što će za naše klijente biti najvažnije, jeste naše poznavanje ESG oblasti. ESG ima za cilj da prepozna kompanije koje postižu najbolje rezultate u zaštiti životne sredine, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju, i samim tim smo tu da klijentima pomognemo u razumevanju i izbegavanju uobičajenih greška koje kompanije prave u primeni ESG strategija. Ovo je tema kojoj se zapravo tek daje na važnosti na našem tržištu, a za nas je opšte poznata jer mi već živimo u tome dugo da bismo u realnom roku, realnom vremenu, tj. danas, juče i sutra odgovorili našim klijentima na sve upite koje imaju iz te oblasti.

3. Cilj vam je da uvek pružite najviši nivo usluge i da neprestano rastete. Gde vidite prostora za napredak? Na čemu se on temelji?

Kao profesionalac i direktor FinExpertize u Srbiji, sa radošću mogu da kažem da je učenje kontinuiran proces, i da iznova i iznova svakog dana postoji nešto što možemo da predložimo našim klijentima i kažemo da je to naše dodatno znanje. Sve dok je tako, FinExpertiza će rasti. Imam veliku sreću što sa partnerima u kompaniji delim isto mišljenje, kao i svim ostalim FinExpertima sa kojima radimo svaki dan. I posle ovoliko godina intezivnog rada iskreno budem zadivljena kolegama i količinom novih ideja, novih želja, nove energije da se iznova pruži potpuno novi pristup, stekne novo znanje, oplemeni i razvije dodatno svaki segment našeg poslovanja, sve sa ciljem stavljanja klijenta i njegovih potreba u prvi plan i fokus. Sasvim sam sigurna sve dok mi suosnivači zajedno sa našim sjajnim FinExpertima koračamo tim putem, imaćemo sjajne opcije za napredak kao kompanija. Mi volimo naš posao i to je naša glavna prednost. Neko će reći možda da je naš posao dosadan, ali kada mi ne bismo radili dobro naš posao, sasvim sigurno bi posao naših klijenata bio mnogo teži i izazovniji. Na ovaj način, dok se mi bavimo „dosadnijim” delom posla, naši klijenti imaju mogućnosti za siguran i stabilan dugoročni razvoj.

Izvor: Časopis Cord

Pored revizije, računovodstvene podrške, pravnog konsaltinga, poreskog savetovanja, vrlo važan segment našeg poslovanja jeste finansijski konsalting koji obuhvata širok spektar usluga.